Da «nye» Son torg BLE ÅPNET I MIDDELALDERSTIL

(Oppr. publisert 16.05.13) (LM-foto: Svein-H. Strand) 16. mai 2013, og nygamle Son torg er godt og vel og feiende flott åpnet. Om enn ikke ferdig.

Det drøye halvannen times lange programmet i kveld fikk ikke overraskende et sterkt middelalderpreg, både i de mange taler og gjennom underholdningsinnslag.

Arkeologiske undersøkelser med funn som er gjort her det siste året, går selvfølgelig ikke upåaktet hen en slik dag. En dag som trygt må kunne kalles historisk.

LM kommer med flere bilder og utdrag fra taler med opptil flere overraskelser.

På bildet nedenfor åpner ordfører John A. Ødbehr torget med et realt øksehugg! 

Kjellermuseum forberedes

(Oppr. publisert 17.05.13) I kjelleren i den fredede Thornegården, her i bakgrunnen på bildet fra gårsdagens åpning av nye Son torg, har arkeologene fra fylkeskommunen også gravet litt. Og det er funnet gulv av samme type som i funnene på torget.

Det opplyste arkeologenes leder Kjartan Fønstelien i sin tale. Det arbeides med å restaurere et par av de store kjellerrommene med buevinduer.

Og gjett hva? Tanken er å etablere et museum der, uten at Fønstelien gikk nærmere inn på dette.

Får skulptur av bronsehesten fra Labo

(Oppr. publisert 16.05.13) Den store overraskelsen under åpningen av «Son middelaldertorg» ble levert av Kjartan Fønsterud (t.v.), leder av den arkeologiske feltenheten i Akershus fylkeskommune.

Først delte han ut esker med kopier av brosehesten som ble funnet under utgravningene på Labo i 2008, til sentrale aktører i torg-prosjektet. Og så, til klappsalver fra de mange frammøtte:

En stor kopi skal lages og plasseres her på torget som skulptur! Dette så ut til å være en overraskende nyhet også for ordfører John A. Ødbehr, her med ordførerkjede og blomster i bakgrunnen. 

– Skammens telt!

(Torsdag 16.05.13) Du kan få ta dette bildet av meg og bruke det hvis du skriver «Et skammens telt».

Det sier en opprørt soning, lokalpatriot og maritim lokal historiegransker Reidar Johansen til LM få timer før nye Son torg åpnes. Og dét med spesielt inviterte gjester som skal sitte i et partytelt ved brygga og få bespisning og bevertning.

Hyggelig og naturlig at det kommer representanter fra «fiffen». Men dette hadde aldri kunnet skje for noen år siden, at de frammøtte bokstavelig talt ble delt ved en historisk begivenhet som denne, sier Johansen.

Selv er han ikke invitert, enda han har bistått arkeologene både fysisk med graving og med gamle, relevante bilder gjennom hele perioden med obligatoriske undersøkelser på torget.

Det er ikke bare Reidar Johansen som reagerer på hvordan kveldens arrangement er lagt opp.

Så sent som i går var det, ifølge vår kilde, også full forvirring med motstridende opplysninger om hvor teltet skulle stå og hvor stort det skulle være.

Det er videre kommet reaksjoner på at viktige detaljer rundt miljøgateopplegget med brusteinlegging og senkning av gatenivået i det siste har har vært endret, ofte fra dag til dag og med uklare fullmakter.