(Av Svein-H. Strand) Forliksrådet er vårt laveste ledd i rettssystemet for sivile saker, men for lite kjent blant folk flest. Dette til tross for at det sannelig er viktig nok: 1) Alle kommuner skal ha det. 2) Sivile tvister skal som hovedregel behandles av forliksrådet.
Forliksrådet er en meklingsinstitusjon. Der kan tvisten bli løst enten ved forlik eller ved dom. Begge deler har rettsvirkning og kan tvangsfullbyrdes hos Namsmannen.
Å legge til rette for dette er hovedoppgaven for landets forliksråd. At partene «får løst saken enkelt, hurtig og billig«, som det heter på Regjeringens hjemmesider.
Først etter at saken er behandlet i forliksrådet, er det mulig å fremme den for tingretten, vår laveste ordinære rettsinstans.
POLITIET ER SEKRETARIAT
Det bidrar knapt til «alminneliggjøring» at det er snakk om et statlig organ med tre juridiske lekfolk som medlemmer. Og at disse velges av kommunestyret. Føy til at Politiet er sekretariat, men som en sivil oppgave.
Dette er bare de ytre rammer. Det som gjør forliksrådet direkte vanskelig å «bli kjent med» er de mange unntaksregler. Unntak for saker som ikke behandles i forliksrådet. Og for saker der partene kan skygge unna hvis de vil.
«DE VIKTIGSTE UNNTAKENE ER…»
Konfrontert med dette – der selv Regjeringens hjemmesider tyr til formuleringen «De viktigste unntakene er:» – så trer man fort inn på advokatbeite.
Andelen som også bruker advokat til bde skriftlig forhåndsmekling og selve forliksrådsmøtet er ikke lite.
Spørsmålet er så hvor «enkelt, hurtig og billig» dette blir, alt i alt. Kanskje blir det så for de typiske meklingssakene.
VESTBY VELGER POLITIKERE
‒ I forliksrådet for Vestby sitter nå Grethe Lill Grytan (leder), Annette Mjåvatn og Kenneth Lien Steen. Vara er Anne Grethe Klæboe, Arjo Van enderen og Bente Lise Lund, melder rådmann Sjur Authen.
Velkjente folkevalgte i kommunestyret, alle seks.
Valgperioden for det sittende forliksrådet er 2017-2021, så de kan snart takke for seg.
– Søker du på «Forliksråd» på kommunens hjemmeside, kommer det opp informasjon og henvisning videre til Politiet, som altså er sekretariat. Den eneste befatning kommunen har med dette statlige organet, er at kommunestyret velger medlemmer, understreket rådmann Authen da LM første gang tok opp denne saken.