(Publisert 25.01.22) Ett års statistikk for «nye Lokalmagasinet.no» viser at den desidert mest leste side er den med den eksklusive historien om Sam Eyde.
Om da han til slutt valgte Herøya i stedet for et tomteområde like nord for Son – som han hadde opsjon på – til sitt store industriprosjekt.
Dette var noe som selv barnebarnet Stig Eyde på Berg gård i Vestby ikke var kjent med.
(Foto fra no.wikipedia.org.)
Nedenfor har vi satt sammen en artikkel med noen hovdedtrekk fra livet til vår store industrigründer. Som etter grunnskole egentlig hadde tenkt å utdanne seg i et fag innenfor sjøfart.
Sam (Samuel) Eyde (født 29. oktober 1866 i Arendal, død 21. juni 1940 i Åsgårdstrand) var ingeniør og industrigründer. Sammen med Kristian Birkeland skapte han det tekniske grunnlag for den norske nitrogenindustrien.
Eyde var med på å stifte selskapene Elektrokemisk (Elkem) og Norsk Hydro, der han også var generaldirektør.
Norsk Hydro startet i 1929 fabrikken som produserte varemerket «Norgessalpeter». Dette var kalksalpeter basert på flytende ammoniakk som kom fra Rjukan og Notodden.
På Herøya i Telemark ble det petrokjemisk industri med produksjon av fullgjødsel.
DA UNGE SAMUEL GIKK TIL SKOLEN
I motsetning til hva man kanskje skulle tro om et evnerikt menneske: Det var ikke akkurat trippende av glede unge Samuel gikk til skolen i Arendal. En ulyst såpass sterk at den var til atskillig bekymring for foreldrene.
Men dette skulle endre seg ganske radikalt da Sam noen år senere fikk seg en tur «til sjøs». Der fikk han gode tanker om utdanning i teknisk retning – i stedet for innen sjøfart, som han opprinnelig hadde tenkt seg.
Etter en periode på Krigsskolen flyttet han så til Tyskland for å studere ingeniørfag. Og i 1891 avla han eksamen som bygningsingeniør i Berlin.
INDUSTRISTEDET EYDEHAVN
Sam Eyde sto også bak opprettelsen av industristedet Eydehavn nord for Arendal.
Han var i en valgperiode stortingsrepresentant for Høyre, og var en tid også offisiell norsk sendemann til Polen.
(Fra no.wikipedia.org og andre kilder. Tilrettelagt av Svein-H. Strand)